Основният принцип на хомеопатията е да лекува еднакво. С други думи, вещество, което може да предизвика симптоми у здрав човек може да излекува същите при болен. Тъй като има над 2500 средства за защита в хомеопатичната фармакопея, това невинаги е лесна работа да бъде намерено точното лекарство. Силата на средство за защита и честотата на приложение са също важни фактори при успешен резултат.

Затлъстяването е един голям здравен проблем, който е причина за стрес за хората от всички възрастови групи. Ако популярността на хапчета за отслабване и диета е най-голям, то не бива да се пропускат и последствията, а именно затлъстяването. Не е чудо, че лекуване на затлъстяване, става и с хомеопатия. Този метод става известен и се прилага успешно като начин на лечение в продължение на много години в Европа и Южна Азия. Хомеопатичното лечение за намаляване на теглото е конституционно. Такова изисква подробна история на пациента и неговата оценка за избор на подходящ конституционна защита. Основните причини за повишаване на теглото включват хипотиреоидизъм, депресия, бавна активност на червата и заседнал начин на живот.

Съществуват различни хомеопатични лекарства и хомеопатични добавки за отслабване, както и хомеопатично диета за отслабване. Всички те обаче трябва да бъдат предписани от хомеопат.

Въпреки, че хомеопатите насърчават правилното хранене и начин на живот, свобода, да се хапва от всичко лежи в целта на хомеопатично лечение. Едно дете, което може да отидете на парти за рожден ден и да яде торта и сладолед без значителен риск за здравето, счита за по-здравословно дете от това, което е ограничено.

За да се постигне това ниво на здраве, хомеопатични пациенти са лекувани с конституционни средства за защита. Тези лекарства имат дълбок ефект върху конституцията на цялата личност, а не само една част от тяхната система, както се случва в остра предписване. Те вземат много повече под внимание и да изиска от опита на обучен хомеопатичен лекар да ги предписват.

Конституционният лечение е подобно на огромен сглобявам гигантски пъзел: всички парчета представляват симптом или характеристика на пациента. Симптомите могат да бъдат умствени, емоционални или физически. Квалифицираната хомеопат може да разпознае крайната картина и да назначи правилно конституционно лекарство.

Упражнение е много важно за загуба на тегло. Хомеопатичните продукти за отслабване не са заместител на физически упражнения. В действителност упражнения заедно с хомеопатично лекарство, акцентират на загубата на тегло. Контролиране на диета също така трябва се съчетава с хомеопатични лекарства за отслабване. Ниско съдържание на въглехидрати диета се препоръчва с хомеопатични лекарства. Всичко това допринася за стимулиране на метаболизма на тялото да изгаря повече мазнини.